Home Вести Промоција електронске књиге о биотероризму

Промоција електронске књиге о биотероризму

Bioterorizam-Sto У Свечаној сали Дома Војске Србије, 22. јануара 2014. године, представљено је прво електронско издање књиге у систему одбране „Биотероризам – превенција и реаговање“, аутора проф. др Елизабете Ристановић. У мултимедијалној електронској монографији садржане су теме које се обрађују у оквиру наставе из предмета Биотероризам на Војној академији Универзитета одбране.

Промоцији је присуствовало преко 400 посетилаца међу којима су представници из Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, страни војни представници акредитовани у Србији, кадети Војне академије и бројни пријатељи и гости.

Књига је настала у сарадњи Универзитета одбране, Војне академије, Медија центра „Одбрана“ и Института Џеферсон. О књизи су говорили проф. др Драган Симеуновић, проф. др Бранко Крга, генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић и ауторка. За музички програм су били задужени чланови групе „Легенде“, професор Никола Рацков, за клавиром, и Оливер Њего, прослављени оперски певач.

Професор Симеуновић је истакао да ће књига наћи своје место, не само у универзитетима, него и у осталим институцијама. Подвукао је да, ако се знање света уједини, можемо победити таква зла као што је тероризам, јер шачица екстремних људи милијардама људи уништава живот.

Да електронско издање књиге представља својеврсну авангарду, и због проблематике коју обрађује и облика у коме је издата, говорио је професор Крга који је истакао да ће пренос научних радова на даљину представљати редовну праксу. С обзиром на актуелност и глобални значај проблема биотероризма може се очекивати превођење публикације на неколико светских језика.

Bioterorizam-Promo Ауторка професорка Елизабета Ристановић је, представљајући књигу уз видео презентацију, истакла  подршку Центра за симулације и учење на даљину, Института Џеферсон и стручњака из Краљевине Норвешке.

Начелник Војне академије,  генерал-мајор Младен Вуруна,  похвалио је рад професорке Ристановић и нагласио да се електронско издање уџбеника у потпуности уклапа у будуће планове Војне академије.

Ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник Миодраг Јевтић, је истакао да је професорка Ристановић имала довољно снаге и смелости да се ухвати у коштац с компликованом темом као што је биотероризам. Он је додао да Универзитет одбране показује опредељеност ка увођењу најсавременијих стандарда наставе који се односе на учење на даљину, као и на даљи развој међународне и регионалне академске сарадње и јачање националних капацитета.

Bioterorizam-Sala