Home Вести Друга конференција "Учење на даљину у МО и ВС"

Друга конференција "Учење на даљину у МО и ВС"

2012-DSC_0258 У анекс сали Дома Гарде на Топчидеру одржан је други стручни скуп „Учење на даљину у Министарству одбране и Војсци Србије“. Скупу су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране, генерал-мајор др Божидар Форца, начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић, представници Краљевине Норвешке и припадници система одбране.

Ректор Универзитета одбране генерал Јевтић представио је присутнима развој и положај универзитета у систему одбране, његов тренутни положај у систему образовања и истакао да је данас најпрофитабилније улагати управо у образовање. Такође, ректор је напоменуо да је Војна академија, као високообразовна јединица Универзитета одбране, уз помоћ партнера из Краљевине Норвешке формирала Центар за симулације и учење на даљину.

2012-DSC_0246 Одређене области које не захтевају практичан рад могу се организовати као курсеви који се реализују путем интернета. Полазници прате курсеве с радног места или од куће без одсуства с посла. Трошкови усавршавања образовања значајно се смањују. Може да се школује значајно већи број полазника и сви имају једнаке могућности за школовање. Затим, потребан је мањи број наставника, и то је веома битно јер је наставник доступнији полазнику, нагласио је ректор.

Начелник Центра за симулације и учење на даљину пуковник др Горан Шимић, поздрављајући научни скуп, истакао је да је регистровано више од 70 учесника из свих организацијских целина система одбране. Он је посебно поздравио госте из Норвешке, сараднике на заједничком пројекту, без којих би тешко успели да постигну резултате у тако кратком временском року.

2012-DSC_0133 Повод за организовање скупа је информисање носилаца функција планирања и реализације обуке и образовања у Министарству одбране и Војсци Србије с резултатима реализације пројекта учења на даљину и плановима за имплементацију у циљу унапређења процеса усавршавања и оспособљавања професионалних припадника система одбране током живота.

Циљ пројекта увођења учења на даљину у образовни процес припадника система одбране је осавремењавање војног образовања посредством примене напредних, првенствено информатичких технологија и омогућавање учења на даљину као једног од савремених система реализације наставе.