Home Вести Учешће српског представника на 80-том скупу Партнерства за мир Нато групе за обуку

Учешће српског представника на 80-том скупу Партнерства за мир Нато групе за обуку

Slika1 По пети пут је српски представник, пуковник Горан Шимић, учествовао на састанку Нато групе за обуку, у оквиру Групе за индивидуалну обуку и развој образовања, а  кроз програм Партнерства за мир. Осамдесети састанак је одржан у Француској, у месту Салон де Прованс, чији је домаћин била Француска ваздухопловна академија. Састанак је окупио 28 учесника из 21 државе; 3 учесника из научно-истраживачких установа, учеснике из 5 држава чланица Партнерства за мир (Србија, Швајцарска, Аустрија, Финска, Шведска) и остале учеснике из земаља чланица НАТО (20 учесника из 30 држава).
Током 4 дана конференције (23. до 28. септембра 2012. године) учесници су излагали о активностима везаним за електронско учење у својим државама, текућим и предстојећим пројектима. Представљени су и научно-истраживачки резултати из домена електронског учења:
•    др Декстер Флечер из Института за анализу одбране је представио преглед компетенција и одговарајућих података који су групи обезбедили додатне информације у вези задатка компетентности;
•    Господин Волтер Смолерс из Холандског Министарства одбране је представио петогодишњи пројекат са циљем стварања агилнијих и интероперабилнијих архитектура учења;
•    Господин Пол Шателије из Морнаричке последипломске школе је представио ажуриране податке у вези задатка координације активности Групе за индивидуалну обуку и развој образовања и Научно-технолошке организације. Ова организација је истраживачка институција која се фокусира на здравље, безбедност, опште добро и ефикасност људи у операционим окружењима.
Поред презентација, домаћини су организовали низ активности попут посета различитим организационим целинама Ваздухопловне академије, Истрес ваздухопловној бази Истрес и споменицима културе у и око места боравка. Део времена је искоришћен и за активности подгрупа на одговарајућим пројектима:
•    Писању и финализацији Приручника за електронско учење;
•    Спољашњој евалуацији платформи и курсева за електронско учење;
•    Анализама и прегледима управљања базираног на компетенција у оквиру групе;
•    Писању и финализацији Речника/Лексикона са терминима везаним за индивидуалну обуку и образовање.
Два електронска курса су завршена и представљена од стране представника одговорних нација:
•    Увод у против-побуњеничку борбу (САД);
•    Увод у културолошку свест (Пољска).
Закључак свих учесника је да је овај састанак био изузетно продуктиван и користан, не само због количине информација о различитим пројектима, активностима и прегледима научних истраживања, већ и захваљујући успостављењим везама и међунационалном поверењу.

Slika2