Home Вести Одржан стручни скуп "Учење на даљину у МО РС и ВС"

Одржан стручни скуп "Учење на даљину у МО РС и ВС"

У Клубу Војске Србије у Топчидеру, 15. новембра 2011. године, одржан је стручни скуп „Учење на даљину у Министарству одбране Републике Србије и Војсци Србије  – 2011“.

Скупу су присуство вали представници Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије, професори са свих катедри Војне академије и бројни гости.

Скуп је, у име министра одбране, отворио државни секретар Игор Јовичић који је, поздрављајући учеснике и госте скупа, говорио о значају перманентног образовања професионалних припадника Војске Србије.

- Платформом за учење на даљину обезбедили смо, практично, свим професионалним припадницима Војске Србије исте услове за перманентно усавршавање током каријере, па и касније, ма где били, у образовним центрима, касарнама, или у мировним операцијама широм света. То је круна петогодишњих напора Министарства одбране Србије у имплементацији Пројекта учења на даљину, који смо, на основу уговора о билатералној сарадњи у области система одбране, остварили уз подршку Владе Краљевине Норвешке, рекао је државни секретар Игор Јовичић.

DSC_0050 У име Министарства одбране Краљевине Норвешке, скупу се обратио изасланик одбране пуковник Есбен Аасс који је изразио задовољство постигнутим резултатима у реализацији пројекта учења на даљину и намеру норвешке стране да подржи овакве пројекте и у будућности.

У име бригадног генерала Младена Вуруне, скуп је поздравио пуковник Бобан Ђоровић који је изразио задовољство чињеницом да сада и Војска Србије има своју „виртуелну академију“ која ће  омогућити професионалним припадницима Војске Србије на терену, дакле, изван градских и образовних центара, похађање наставе, коришћење образовне литературе, консултације с наставницима и интерактивну припрему испита у време када им обавезе дозвољавају и њима лично одговара.

Мајор Атле Свендсен, координатор пројекта учења на даљину испред норвешког Универзитета одбране, презентовао је искуства Норвешке и НАТО у примени модерних информационих технологија у образовању. Том приликом је нагласио значај тимског рада, стандардизацију поступака и размену знања и искустава, као што то чине норвешка и српска страна, и изразио спремност за интензивирање сарадње и сваку помоћ.

О тренутном статусу и будућности учења на даљину на државним и приватним универзитетима у Републици Србији, говорили су професори др Владан Девеџић са Факултета организационих наука у Београду, професор др Драган Домазет, ректор и оснивач Универзитета Метрополитан и мр Данијела Шћепановић, представник Министарства просвете и науке.

Пуковник, професор др Предраг Ромић, начелник Сектoра за школство и НИР Војномедицинске академије, излагао је о могућностима примене учења на даљину у процесу образовања и обуке медицинског особља у Министарству одбране Републике Србије и на сликовит начин приказао значај експертске помоћи медицинском особљу на терену у кризним ситуацијама.

DSC_0098 Домаћинини скупа, потпуковник др Горан Шимић, начелник Центра за симулације и учење на даљину и координатор пројекта учења на даљину, мајор др Зоран Јеремић, приказали су платформу за учење на даљину и постејеће курсеве којима је омогућен приступ свим припадницима система одбране  и истакли да је званичним пуштањем у рад ове високо софистициране Платформе омогућена ефикаснија реализација интерактивних курсева различитог нивоа и на основним и на мастер студијама у Војној академији.

У дискусионом делу скупа констатована је изузетна заинтересованост свих учесника а посебно из система одбране Републике Србије. Они су изнели бројне похвале, предлоге и сугестије чиме је значај електронског учења  добиo нови замах а реализатори пројекта учења на даљину нови подстрек.