Home

Први “Тренинг за тренере” курс у Београду

trening 4 Први “Тренинг за тренере” курс одржан је у Београду од 04. до 07. јуна 2018. године у оквиру активности развоја регионалне сарадње на пољу учења на даљину (РАДЛИ - Регионална АДЛ Иницијатива).

Тема тренинга је била израда “Анализе потреба за обуком” као кључне активности у организовању и извођењу војног образовања и обуке. Посебна пажња је посвећена дефинисању главних циљева и планова поштујући педагошке и дидактичко-методске принципе а све у циљу побољшања квалитета образовања и обуке.

Курс су реализовали припадници Колеџа Универзитета одбране К. Норвешке а учесници су били припадници Универзитета одбране МО Србије, Македоније и Босне и Херцеговине.

К trening 3 омбинацијом предавања, пленарних дискусија, рада по групама, задатака и појединачних презенација, предавачи су изузетно мотивисали полазнике тренинга да што боље  примене презентоване приступе у својим нацртима анализа и изнесу своја искуства и предлоге.

Сви учесници тренинга су изразили велику захвалност предавачима и истакли да са нестрпљењем чекају наставак тренинга на јесен у Охриду.

 

trening 2 trening 1
 

Додела уверења 2017

dodela uverenja 2017 goran i radojka Дана 26. децембра 2017. године у 13.00 часова, у централном холу Одсека за симулације и учење на даљину Школе националне одбране Универзитета одбране, уручена су уверења припадницима Министарства одбране Р. Србије који су завршили курсеве за коришћење платформе учења на даљину.

Курс средњег нивоа је у 2017. години завршило 19 припадника а напредни ниво курса су завршила 3 припадника Министарства одбране. Уверења је уручио начелник Одсека за симулације и учење на даљину пуковник Горан Шимић који је поздравио све присутне и изнео кратку анализу усавршавања у 2017. години.

dodela uverenja 2017 milisavljevic dodela uverenja 2017 svi Пуковник Шимић је истакао врло високи ниво мотивације полазника да стечена знања о примени платформе учења на даљину користеу процесу наставе и обуке. Посебно је истакао тимску атмосферу за време трајања усавршавања и мотивацију полазника да примене стечено знање из области учења на даљину у креирању електронских курсева из своје области.

 

2. Kонференција РАДЛИ (Регионална иницијатива учења на даљину), 16. новембра 2017, Београд

gosti kod zastava 2017

16. новембра 2017. године Цен gen vuruna otvara skup 2017 тар за симулацију и учење на даљину (у даљем тексту: ЦСУД) одржао је седму конференцију о учењу на даљину. Захваљујући учесницима из Словеније, Босне и Херцеговине и Македоније, истовремено је била регионална конференција. Наше колеге из Норвешке су такође учествовале, као и увек, од самог почетка нашег заједничког улагања у области електронског учења. Ректор Универзитета одбране, генерал-мајор Младен Вуруна отворио је конференцију и поздравио све учеснике којима је пожелео продуктиван рад на скупу.

 

Након формалног отварања, учесници су могли видети и чути пуно нових информација о томе како регионалне земље организују и обављај zvanicnici 2017 у своје војно образовање и обуку, који су им циљеви и планови и коначно, како користе различите врсте савремених ИТ технологија за побољшање ових процеса. Представници Норвешке истакли су да њихова земља снажно подржава регионалну сарадњу у области учења на даљину и да ће она наставити и у 2018. години.

Други део конференције био је фокусиран на представљање примера добре праксе у учењу на даљину: норвешка презентација "ЕЛеарнинг - ради!" отворила је сесију која је заинтригирала аудиторијум са "за и против" педагошких аспеката традиционалних насупрот савремених (е) приступа учења. Наредне презентације су показале различита искуства како е-учење може, у исто време, побољшати квалитет образовања и обуке и поштовати време и новац за ученике и наставнике.

 

sastanak odbora 1 У наставку рада конференције одржан је први састанак Управног одбора РАДЛИ. У име радне групе РАДЛИ, пуковник Шимић је извештавао о реализацији регионалних задатака из 2017. године и плановима за 2018. годину. Чланови Управног одбора су прихватили извјештај и договорили се о потписивању Меморандума о сарадњи РАДЛИ, указујући на задовољство развојем сарадње и радујући се будућим успесима.

 

 

secenje torte 2017 svi ucesnici skupa 2017

   

Регионална сарадња на пољу напредног дистрибуираног учења - обука представника региона


ucesnici hol У оквиру активности развоја регионалне сарадње на пољу учења на даљину (РАДЛИ - Регионална АДЛ Иницијатива), у периоду 29. мај – 02. јун 2017. године, реализована је обука 6 лица – представика МО Р. Словеније, МО Р. Македоније и ОС Босне и Херцеговине (по 2 лица из сваке земље) у коришћењу Платформе за учење на даљину и изради интерактивних мултимедијалних садржаја.

ucesnici lab Сва лица су успешно савладала задатке ове интензивне обуке која је реализована у Центру за симулације и учење на даљину ШНО ВА и која обезбеђује предуслове за поменуту сарадњу и заједничко ангажовање на изради електронских садржаја од интереса за ОС све четири земље.

 

Састанак регионалне иницијативе за напредно дистрибуирано учење у Војној академији (09.03.2017.)


regionalni izaslanik i talijan У Центру за симулације и учење на даљину у Школи националне одбране Војне академије одржан је први састанак регионалне иницијативе за напредно дистрибуирано учење. Састанак је отворио пуковник др Мирослав Талијан, начелник ШНО, истакавши том приликом значај сарадње у области напредног дистрибуираног учења, као и резултате које је до сада, у тој области, постигла Војна академијa и њен Центар за симулације и учење на даљину.

 

regionalni sala 1

У улози домаћина, састанак је водио пуковник Горан Шимић, начелник Центра за симулације и учење на даљину. Поред представника Министарства одбране Републике Србије, састанку су присуствовали и представници Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније, Норвешке, као и Џеферсон института.

 

 

Током састанка формирана је Радна група регионалне иницијативе и утврђени су конкретни задаци за 2017. годину, који обухватају израду званичних докумената којима се дефинише оквир сарадње, обуку људства за коришћење система за учење на даљну и заједничку израду електронских материјала. Наведеним и усвојеним актима и задацима постављен је чврст темељ будућој регионалној сарадњи у области напредног дистрибуираног учења.

regionalni predstavnici regionalni zajednicka     

Страна 1 од 11

О АДЛ ПРОЈЕКТУ

adl_project

Основа за покретање Пројекта учења на даљину налази се са једне стране у захтевима које пред припаднике МО и ВС постављају нове мисије и задаци система одбране, а са друге стране у потреби за реформом војнообразовног система и његовом хармонизацијом и интегрисањем са образовним системом у друштву.

Сазнај више >>

САРАДЊА

cooperation

Сматрамо да колаборација и партнерство са другим институцијама високог образовања у Србији као и партнерима из других земаља и армија, представља кључ успеха овог пројекта.

Сазнај више >>

ГАЛЕРИЈА