Home

Додела уверења 2018

Дана 24. децембра 2018. године, у 13.00 часова, у централном холу Одсека за симулације и учење на даљину Школе националне одбране Универзитета одбране, организован је пријем за припаднике Министарства одбране Р. Србије који су завршили курсеве за коришћење платформе учења на даљину у 2018. години. На пријему је уручено 25 уверења о завршеном курсу средњег нивоа и 5 уверења о завршеном курсу напредног нивоа.

Уверења је уручио начелник Одсека за симулације и учење на даљину пуковник Горан Шимић који је поздравио све присутне, изнео кратку анализу усавршавања у 2018. години и представио правце развоја учења на даљину укључујући и сарадњу са земљама из региона.

2018 dodela uverenja

Инструктор обуке, војни службеник Радојка Милићевић је захвалила учесницима на сарадњи и тимској атмосфери за време трајања усавршавања. Посебно је истакла врло високи ниво мотивације учесника да стечена знања о примени платформе учења на даљину користе у процесу наставе и обуке.

 

Одржан 8. Стручни скуп "Учење на даљину 2018"

Дана 08. новембра 2018. године одржан је 8. Стручни скуп  "Учење на даљину 2018" у организацији Одсека за симулације и учење на даљину ШНО УО. Скуп је уједно био и 3. Регионални стручни скуп - РАДЛИ.

2018 ucesnici prvi red

На скупу су презентовани резултати, статус и перспективе учења на даљину у МО и ВС, нови електронски материјали и искуства у примени савремених информационих техологија у електронском образовању и обуци код нас и у земљама региона.

2018 goran Поред домаћих, на скупу су учествовали представници МО земаља региона (Р. Словеније, Р. Македоније и Босне и Херцеговине) и представници МО К. Норвешке и К. Шведске. Подршку скупу дао је Институт Џеферсон као имплементатор пројекта Регионалне иницијативе за напредно дистрибуирано учење - РАДЛИ.

Учеснике скупа је поздравио домаћин скупа пуковник Горан Шимић и изнео кратку анализу активности у протеклој години и планове развоја учења на даљину.

2018 ucesnici norveska

О Регионалној сарадњи у области е-образовања и обуке и искуствима у примени савремених технологија у е-образовању у подршци за припрему вежбе Викинг 18, говорили су представници Џеферсон института и МО К. Шведске.Нови е-материјал за подршку у припреми људства за учешће у БМТФ (Balcan Medical Task Forces), представио је представник Србије из Балканских медицинских снага (БМТФ).

Скуп је завршен дискусијом о примени учења на даљину у војном образовању и обуци у којој се за дискусију пријавио велики број учесника, посебно из земаља региона. 

 

  2018 torta secenje 2018 svi ucesnici 2018 torta

 

Први “Тренинг за тренере” курс у Београду

trening 4 Први “Тренинг за тренере” курс одржан је у Београду од 04. до 07. јуна 2018. године у оквиру активности развоја регионалне сарадње на пољу учења на даљину (РАДЛИ - Регионална АДЛ Иницијатива).

Тема тренинга је била израда “Анализе потреба за обуком” као кључне активности у организовању и извођењу војног образовања и обуке. Посебна пажња је посвећена дефинисању главних циљева и планова поштујући педагошке и дидактичко-методске принципе а све у циљу побољшања квалитета образовања и обуке.

Курс су реализовали припадници Колеџа Универзитета одбране К. Норвешке а учесници су били припадници Универзитета одбране МО Србије, Македоније и Босне и Херцеговине.

К trening 3 омбинацијом предавања, пленарних дискусија, рада по групама, задатака и појединачних презенација, предавачи су изузетно мотивисали полазнике тренинга да што боље  примене презентоване приступе у својим нацртима анализа и изнесу своја искуства и предлоге.

Сви учесници тренинга су изразили велику захвалност предавачима и истакли да са нестрпљењем чекају наставак тренинга на јесен у Охриду.

 

trening 2 trening 1
   

Додела уверења 2017

dodela uverenja 2017 goran i radojka Дана 26. децембра 2017. године у 13.00 часова, у централном холу Одсека за симулације и учење на даљину Школе националне одбране Универзитета одбране, уручена су уверења припадницима Министарства одбране Р. Србије који су завршили курсеве за коришћење платформе учења на даљину.

Курс средњег нивоа је у 2017. години завршило 19 припадника а напредни ниво курса су завршила 3 припадника Министарства одбране. Уверења је уручио начелник Одсека за симулације и учење на даљину пуковник Горан Шимић који је поздравио све присутне и изнео кратку анализу усавршавања у 2017. години.

dodela uverenja 2017 milisavljevic dodela uverenja 2017 svi Пуковник Шимић је истакао врло високи ниво мотивације полазника да стечена знања о примени платформе учења на даљину користеу процесу наставе и обуке. Посебно је истакао тимску атмосферу за време трајања усавршавања и мотивацију полазника да примене стечено знање из области учења на даљину у креирању електронских курсева из своје области.

 

2. Kонференција РАДЛИ (Регионална иницијатива учења на даљину), 16. новембра 2017, Београд

gosti kod zastava 2017

16. новембра 2017. године Цен gen vuruna otvara skup 2017 тар за симулацију и учење на даљину (у даљем тексту: ЦСУД) одржао је седму конференцију о учењу на даљину. Захваљујући учесницима из Словеније, Босне и Херцеговине и Македоније, истовремено је била регионална конференција. Наше колеге из Норвешке су такође учествовале, као и увек, од самог почетка нашег заједничког улагања у области електронског учења. Ректор Универзитета одбране, генерал-мајор Младен Вуруна отворио је конференцију и поздравио све учеснике којима је пожелео продуктиван рад на скупу.

 

Након формалног отварања, учесници су могли видети и чути пуно нових информација о томе како регионалне земље организују и обављај zvanicnici 2017 у своје војно образовање и обуку, који су им циљеви и планови и коначно, како користе различите врсте савремених ИТ технологија за побољшање ових процеса. Представници Норвешке истакли су да њихова земља снажно подржава регионалну сарадњу у области учења на даљину и да ће она наставити и у 2018. години.

Други део конференције био је фокусиран на представљање примера добре праксе у учењу на даљину: норвешка презентација "ЕЛеарнинг - ради!" отворила је сесију која је заинтригирала аудиторијум са "за и против" педагошких аспеката традиционалних насупрот савремених (е) приступа учења. Наредне презентације су показале различита искуства како е-учење може, у исто време, побољшати квалитет образовања и обуке и поштовати време и новац за ученике и наставнике.

 

sastanak odbora 1 У наставку рада конференције одржан је први састанак Управног одбора РАДЛИ. У име радне групе РАДЛИ, пуковник Шимић је извештавао о реализацији регионалних задатака из 2017. године и плановима за 2018. годину. Чланови Управног одбора су прихватили извјештај и договорили се о потписивању Меморандума о сарадњи РАДЛИ, указујући на задовољство развојем сарадње и радујући се будућим успесима.

 

 

secenje torte 2017 svi ucesnici skupa 2017

   

Страна 1 од 11

О АДЛ ПРОЈЕКТУ

adl_project

Основа за покретање Пројекта учења на даљину налази се са једне стране у захтевима које пред припаднике МО и ВС постављају нове мисије и задаци система одбране, а са друге стране у потреби за реформом војнообразовног система и његовом хармонизацијом и интегрисањем са образовним системом у друштву.

Сазнај више >>

САРАДЊА

cooperation

Сматрамо да колаборација и партнерство са другим институцијама високог образовања у Србији као и партнерима из других земаља и армија, представља кључ успеха овог пројекта.

Сазнај више >>

ГАЛЕРИЈА